Hava Durumu

#Ata Tohumu

Kapsül Haber Ajansı - Ata Tohumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ata Tohumu haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

13 bin yıllık ata tohumu yeniden yeşerdi Haber

13 bin yıllık ata tohumu yeniden yeşerdi

Kampüs içerisinde 100 dönüm araziye ekilen kavılca buğdayından elde edilen un üniversitenin gastronomi ve mutfak sanatları bölümü akademisyenleri tarafından ürünlere dönüştürülüyor. Ayrıca buğdaydan katma değer elde edilmesi için makarna, erişte, bulgur gibi ürünler için kurulan tesiste çalışmalar yürütülüyor.  Üniversite tarafından 2021 yılından bugüne 600’e yakın üreticiye kavılca buğdayının ekimi konusunda eğitim ve destek verildi. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin, bölgesel kalkınmanın lokomotifi olma görevini üstlenmeleri gerektiğini belirterek, Ardahan Üniversitesinde bölgenin kalkınması için yürütülen çalışmaların kıymetli olduğunu ifade etti. Üniversitelerin toplumun ihtiyaç duyduğu konulara yönelik çalışmalarını ve üretkenliğini önemsediklerini vurgulayan Özvar, “Yükseköğretim kurumlarımızın en önemli misyonları arasında bölgelerinin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak geliyor. Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olan üniversitelerimizden ülkemiz için stratejik bir mesele olan tarım alanında yenilikçi uygulamalar geliştirmelerini istiyoruz. Ardahan Üniversitesinin 13 bin yıllık ata tohumu kavılca buğdayını yeniden yeşerterek yetiştiricilere eğitim ve destek vermesi bu konuda güzel bir örnek teşkil ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.  Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Biber: “Kavılca buğdayının bölgeye kazandırılması buğdayımıza hem ekonomik hem sosyo-kültürel anlamda değer katacak” Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, doğal kaynakların azalması, dünya nüfusunun artması, iklim değişikliği ve gıdalarda genetik değişim gibi tehlikelerin tarım alanlarını, tarımsal üretimi, dolayısıyla gıda güvenliğini tehdit ettiğini söyledi. Üniversite olarak ata yadigarı olan kavılca buğdayına sahip çıkmayı görev edindiklerini ifade eden Biber, “Kampüsümüzde bir ekim alanı oluşturarak genetiği değiştirilmeyen ve günümüzde hala üretimi gerçekleştirilen kadim buğday türlerinden kavılca buğdayının ekimini ve hasadını gerçekleştirdik. Coğrafi işaretli ürünümüz olan kavılca buğdayının bölgeye kazandırılması yerli ve tarihi özellikteki buğdayımıza hem ekonomik hem sosyo-kültürel anlamda değer katacaktır.” dedi. Karbonhidrat değeri düşük protein değeri yüksek- Kavılca buğdayı yetiştirilmesi projesinin yürütücülerinden Prof. Dr.  Mehmet Arslan, “Yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ile bölgesel iklim koşullarına uygun buğdaya katma değer kazandırılmasını amaçlıyoruz. Üniversitemiz bünyesinde makarna, erişte, bulgur gibi ürünler için tesis kuruldu.” dedi. Üretimin devamlılığı, sürdürülebilirliği, kavılcanın katma değerinin korunması ve arttırılmasını amaçladıklarını ifade eden Arslan, iyi tarım uygulamalarıyla, havza özeliğinin korunması, pazar payının yükseltilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti. Ardahan Üniversitesi Gıda İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Akif Göktuğ da karbonhidrat oranı düşük, protein değeri yüksek olan kavılca buğdayının sağlık açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

Tescillenen ata tohumları 300 Tarım Kredi Kooperatifi marketinde satışta Haber

Tescillenen ata tohumları 300 Tarım Kredi Kooperatifi marketinde satışta

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde 'Mirasımız Yerel Tohum' projesi başlatıldı. 37 ata tohumumuz halihazırda tescil edilmiş durumda, bu rakam bu yılın sonu itibarıyla, hatta birkaç ayın içinde 49'a çıkmış olacak. Bugün itibarıyla Türkiye'deki 300 Tarım Kredi Kooperatifi marketinde ata tohumlarımızı satışa çıkardık." dedi. Bakan Yumaklı, Kısıklı'daki Tarım Kredi Kooperatifi marketinde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin tohumculukta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Yumaklı, 100'ün üzerinde ülkeye Türkiye'de üretilen tohumların ihraç edildiğini söyledi. Yumaklı, Türkiye'de kullanılan 100 birim tohumun 97'sinin bu topraklarda üretildiğini belirterek, şunları kaydetti: “Elbette bizim kadim topraklarımızda kullanılan tohumlarla alakalı bir çalışma yapılması söz konusu idi. Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde 'Mirasımız Yerel Tohum' projesi başlatıldı ve Anadolu'nun pek çok farklı yöresinden 1000'e yakın ata tohumu, yerel tohum toplandı. Bakanlığımız bunların tescili, analizi ve diğer hususlarını gerçekleştirdi. 37 ata tohumumuz halihazırda tescil edilmiş durumda, bu rakam bu yılın sonu itibarıyla, hatta birkaç ayın içinde 49'a çıkmış olacak." “Amacımız peyderpey Anadolu'nun kadim topraklarında tarımsal üretim için son derece önemli tohumlarımızı Türk çiftçisinin ve merak eden bunu irili ufaklı yerlerde üretimde kullanacak vatandaşlarımızın hizmetine sunmak istedik." diyen Yumaklı, “Birkaç ay önce söz verdiğimiz şekilde Tarım Kredi Kooperatiflerinde ata tohumlarımızı, yerel tohumlarımızı satışa sunacağımızı söylemiştik, bu sözümüz üzerine bugün itibarıyla Türkiye'deki 300 Tarım Kredi Kooperatifi marketinde ata tohumlarımızı satışa çıkardık." ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı, bu uygulamanın son derece önemli olduğunun altını çizerek, tohum konusunda dünyada ve Türkiye'de hassasiyetin en üst düzeye çıktığı bir dönemde, Türkiye'nin topraklarından çıkmış tohumların, üretim içine alınmasının Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla yapılacağını aktardı. YEREL TOHUMLARIN TESCİLLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde 2017'de başlatılan “Mirasımız Yerel Tohum" projesi kısa zamanda tüm Türkiye'ye yayıldı. Proje kapsamında bakanlık personelleri Anadolu'yu gezerek yerel tohum toplama çalışmalarına başladı. Ekipler tarafından toplanan binlerce tohum Ankara'da dünyanın en büyük 3. tohum gen bankası olan “Türkiye Tohum Gen Bankası"nda koruma altına alındı. Söz konusu tohumlardan 37'si Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün çalışması sonucu tescillendi. Yerel tohumların tescillendirme çalışmaları devam ediyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.