Hava Durumu

#Don Felaketi

Kapsül Haber Ajansı - Don Felaketi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Don Felaketi haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

TASAM, don felaketi ile ilgili çiftçilerin yanında Haber

TASAM, don felaketi ile ilgili çiftçilerin yanında

Türkiye'nin tarım sektörüne yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler sunmak amacıyla faaliyetlerine başlayan Tarımsal Stratejik Araştırmalar Derneği (TASAM), hava sıcaklıklarının ani düşmesi nedeniyle yaşanan zirai don durumundan etkilenen çiftçiler ile ilgili saha çalışmalarını sürdürüyor. Konu ile ilgili bir açıklama yapan TASAM Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özkan, “Öncelikle don felaketinden etkilenen tüm çiftçilerimize ve Türk tarım camiasına ‘geçmiş olsun’ dileklerimi iletiyorum. Zirai don felaketi birçok bölgede tarımsal üretime kısmi ya da genel olarak zarar verdi. Bölgeler özelinde birtakım önleme çalışmaları yapılmış olsa da kısıtlı kaldı. Tarım Bakanlığı aktif olarak yerinde tespit çalışmalarını yürütüyor. Özellikle meyve grubunda bazı kayıplar söz konusu. Ancak tespitler sonrasında bu net şekilde ortaya çıkacaktır” dedi. Türkiye’de savunma sanayi, makine üretimi gibi alanlara ek olarak tarımsal üretimin de çok önemli olduğunu vurgulayan Özkan; “Tarımsal alandaki çok önemli başarılarımızı göz ardı etmemek gerekiyor. Birçok ürün grubunda dünyanın lider üreticileri arasındayız. Gerek coğrafyamızın avantajları gerekse de tarım sektörümüzün katkıları ile büyümeye devam ediyoruz. Ancak verimlilik ve kaynakların korunması noktasına odaklanmamız ve boş tarımsal alanların üretime döndürülmesi için çaba sarfetmemiz gerekiyor” dedi. Özkan: “Don olayına karşı önlemler için birlikte hareket etmek şart” Don olayın karşı dünyada ve kısmen ülkemizde belirli tedbirlerin alındığını ifade eden Özkan, “Bu tedbirlerin başlıcaları; erken uyarı sistemleri kullanımı, koruyucu tekniklerin uygulanması, tarımsal üreticilerin doğru yöntemlerle eğitimi ve iklim değişikliğine yönelik adımların atılması olarak sayabiliriz. Ancak bu tedbirlerin alınabilmesi için de bölgesel birliktelikler gerekiyor. Tıpkı kooperatifleşme örneğinde olduğu gibi ortaklaşa önlemler hem çiftçilerimizin mali yükünü azaltır hem de kaynakların efektif kullanımını sağlar” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gıda arzını etkileyecek bir kayıp olmadığı yönündeki açıklamasının da önemli olduğunu ifade eden Özkan, “TASAM olarak, bu konuda çiftçilerimizin yanındayız ve her türlü desteği sunmaya hazırız. Tarımsal üretimdeki kayıpları en aza indirgemek ve üreticilerimizi desteklemek adına ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde hareket edeceğimizi vurgulamak isteriz” dedi.

Tarımda don felaketi aronyayı etkilemedi Haber

Tarımda don felaketi aronyayı etkilemedi

Yaşanan bu mağduriyetin çiftçileri alternatif ürünlere yönelttiğini söyleyen Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu, -40 dereceye kadar direnç gösteren aronyanın yoğun ilgi gördüğünü söyledi. İklim dengesizliklerine karşı tarımın yeni umudunun aronya olduğunu söyleyen Dr. Aronia Kurucusu Aylin Kalafatoğlu, "Soğuk iklim şartlarına son derece dayanıklı, çalı formunda bir bitki olan aronya, hem +40 derece sıcaklığa hem de -40 dereceye varan soğuklara karşı direnç gösterebiliyor. Bu sezon Türkiye genelinde yaşanan don felaketinden neredeyse hiç etkilenmemesi, aronya üreticileri olarak bizleri bir kez daha sevindirdi. Aronya, çiftçilerimiz için sürdürülebilir ve kazançlı bir alternatif haline gelmeye başladı. Üreticilerimizle sürekli iletişim hâlindeyiz. Bahçelerimizde, özellikle Polonya'dan ithal ettiğimiz uluslararası lisanslı, Avrupa Birliği fidan pasaportuna sahip ve organik sertifikalı Nero cinsi aronya fidanlarında herhangi bir don zararı yaşanmadı. Aksine, düşük sıcaklıklar meyve kalitesini daha da artırdı. Bu da aronya üretiminin ne kadar sağlam temellere dayandığını gösteriyor.Aronya yetiştiriciliği doğru toprak analiziyle seçilen arazilerde, iklim koşullarına uygun bölgelerde ve su problemi yaşanmayan alanlarda son derece verimli ve sürdürülebilir bir üretim alanı sunuyor. Biz de bu doğrultuda üreticilerimize 360 derece danışmanlık vermeye devam ediyoruz" dedi. Kalafatoğlu, "Dr. Aronia olarak danışmanlık hizmeti verdiğimiz aronya meyveleri; Avrupa Birliği (EU), Türkiye (TR) ve Rainforest Alliance (RA) gibi önemli sertifikalara sahip. Organik üretim standartlarımız sayesinde hem yurt içinde hem yurt dışında bahçe kurulumlarına devam ediyoruz. Yurt içinde profesyonel anahtar teslim nitelikli proje bazlı kendi kurduğumuz aronya bahçelerinden taze aronya meyvesi satın almaya ve işlemeye devam ediyoruz. Kalitemizle fark yaratıyor, özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Tarımın geleceğini artık yalnızca toprağın verimliliği değil, aynı zamanda iklim krizine karşı dayanıklılık şekillendiriyor. Aronya gibi dirençli ve katma değeri yüksek ürünlerin önemi her geçen gün artıyor" diyerek sözlerini tamamladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.