Hava Durumu

#Jeotermal

Kapsül Haber Ajansı - Jeotermal haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Jeotermal haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Margün Enerji İzmir Seferihisar Jeotermal Enerji Santrali’ni satın aldı Haber

Margün Enerji İzmir Seferihisar Jeotermal Enerji Santrali’ni satın aldı

Margün Enerji,  RSC Elektrik’e ait İzmir Seferihisar Jeotermal Enerji Santrali’nin (JES) satın alma sürecini tamamladı. 12 MWm kurulu güce sahip bu tesis, şirketin yenilenebilir enerji portföyüne değer katarken, toplam kurulu gücünü 330 MWm seviyesine yükseltecek. Konu hakkında Margün Enerji'den yapılan açıklamada, şu iafedelere yer verildi: "Margün Enerji olarak, sürdürülebilir enerji ve iklim teknolojileri alanındaki yatırımlarımızı stratejik bir vizyonla genişletmeye devam ediyoruz. Bu kapsamda,  RSC Elektrik’e ait İzmir Seferihisar Jeotermal Enerji Santrali’nin (JES) satın alma sürecini başarıyla tamamlamış bulunmaktayız. 12 MWm kurulu güce sahip bu tesis, şirketimizin yenilenebilir enerji portföyüne değer katarken, toplam kurulu gücümüzü (iştiraklerimizle birlikte) 330 MWm seviyesine yükseltecektir.Yenilenebilir enerji alanındaki güçlü varlığımızı küresel ölçekte genişletme hedefiyle ilerliyoruz. İklim teknolojileri ve yenilebilir enerji çözümlerinde inovasyon odaklı büyüme stratejimiz doğrultusunda hem Türkiye’de hem de uluslararası pazarlarda sürdürülebilir dönüşüme öncülük etmeye devam edeceğiz." Yatırımlarımız, sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda hız kesmeden devam ediyor Margün Enerji CEO’su Sami Özgür Bostan da konu hakkında, “Yenilenebilir enerji ve iklim teknolojileri yatırımlarımız, sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda hız kesmeden devam ediyor. Jeotermal enerji yatırımı, enerji üretim kapasitemizi artırırken, sektördeki güçlü konumumuzu pekiştiriyor ve karbon ayak izinin azaltımına katkı sağlıyor. Hedefimiz, yurt içi ve yurt dışında iklim teknolojileri alanında liderlik misyonumuzu sürdürmek ve yatırımlarımızla sürdürülebilir geleceğe katkı sağlamaktır" dedi. 

Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi için geri sayım başladı Haber

Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi için geri sayım başladı

Jeotermal Yatırımcıları Derneği (JEMYAD) tarafından organize edilen “Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi – IGIS’de jeotermal enerji alanındaki en önemli güncel konular ele alınıyor. Sektördeki kamu ve özel sektör paydaşlarını bir araya getirecek olan, akademik çevrelerden de katılım olacak etkinliğe, 250’ye yakın uzman ve yöneticinin katılması bekleniyor. JEMYAD Başkanı Ömer Tosun, zirvenin sektör için taşıdığı önemi şu sözlerle vurguluyor: "Jeotermal enerji, sadece enerji sektörü için değil, sağlık, tarım ve turizm gibi stratejik alanlar için de büyük fırsatlar sunuyor. Bu uluslararası zirve ile sektörün paydaşlarını bir araya getirerek, yatırımları hızlandırmayı ve jeotermalin kalkınmadaki rolünü daha da güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Jeotermal kaynakların doğru kullanımı, enerji bağımsızlığına katkı sağlarken, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği ve turizm alanlarında da yeni fırsatlar yaratıyor. Özellikle termal turizm ve jeotermal seracılık gibi alanlarda atılacak adımlar, ekonomik büyümeye önemli katılımlar sunuyor. Bu nedenle, Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi – IGIS gibi organizasyonlar, bu potansiyelin gerçekleşmesine öncülük etme açısından kritik bir rol oynuyor." Zirvede, jeotermal enerjinin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkısı kapsamında 4 oturum gerçekleşecek. Net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda jeotermal enerjinin rolü tartışılacak, jeotermal kaynaklı seracılık ve gıda arz güvenliği konusunda, tarımsal verimliliğin artırılması, yeni finansman modelleri ve düzenleyici çerçevenin geliştirilmesi üzerine öneriler sunulacak. Termal turizm bağlamında ise jeotermal kaynakların turizme entegrasyonu ve yeni yatırım alanlarının potansiyeli tartışılacak. Lüks termal turizmin sektöre sağlayacağı katma değer, finansman ve yasal altyapı konuları detaylandırılacak. Ayrıca, jeotermale dayalı elektrik üretimi konusunda karbon yakalama teknolojileri, sektördeki finansman ihtiyacı üzerine geleceğe yönelik stratejiler de ele alınacak. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve mevzuat gelişimleri konusundaki oturumda ise sektör paydaşları bir araya gelerek düzenleyici çerçevenin güçlendirilmesine dair çözüm önerilerini paylaşacak. Jeotermal ve doğal mineralli su kaynaklarının etkin, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir bir şekilde araştırılması, geliştirilmesi, korunması ve kullanılması hedefiyle faaliyetlerini sürdüren JEMYAD, aynı zamanda sektör yatırımcılarını bir araya getirerek temsili güçlendirmeyi ve yasal altyapıyı geliştirmeyi amaçlıyor. Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi-IGIS de bu doğrultuda, sektördeki farklı paydaşların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasını sağlayarak, jeotermal enerjinin ekonomiye, tarıma ve turizme daha etkin entegrasyonunu desteklemeyi hedefliyor. Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi - IGIS, enerji ve sürdürülebilirlik alanlarında fark yaratacak stratejik adımların atılmasına katkı sağlamaya devam edecek.

Sağlık amaçlı termal yatırımlara ihtiyaç büyük Haber

Sağlık amaçlı termal yatırımlara ihtiyaç büyük

KAHA - Türkiye'de sayıları artan termal tesisler, sadece kaplıca turizmine odaklanan altyapı ile inşa edilirken; dünyada talebi hızla artan fizik tedavi rehabilitasyon ve termal kür merkezlerinin ülke genelindeki sayısı son derece yetersiz bulunuyor. Jeotermal enerjide dünyanın en zengin 4'üncü ülkesi olan Türkiye'nin, bu alanda taşıdığı büyük potansiyele dikkat çeken Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, "Yatırımları planlanan termal turizm tesisler, profesyonel hekimler ve sağlık çalışanlarının hizmet verdiği termal tedavi, kür ve fizik tedavi merkezleri ile birlikte planlamalıdır. Böylelikle ülkemiz, büyük potansiyel taşıyan jeotermal kaynaklarından sağlık turizmi boyutuyla da daha fazla yararlanmış olacaktır." dedi. Türkiye'deki jeotermal kaynakların; sıcaklık, debi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki örneklerinden çok daha üstün nitelikler taşıdığını vurgulayan Kındap, bu alanda hizmet verecek turizm tesislerinin birer hastane gibi tasarlanarak sağlık hizmeti sunan kuruluşlar olması gerektiğini kaydetti.  2024 yılında hizmete giren dokuz termal otel ve bu yıl hizmete girmesi planlanan 15 termal otel ile mevcuda 7 bin 500 termal yatak kapasitesinin eklenebileceği bilgisini veren JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, şu değerlendirmeyi yaptı: "Başta en önemli ticaret partnerimiz olan Avrupa'da kür merkezlerindeki termal tedaviye ilgisi giderek artıyor. Türkiye bu noktada büyük potansiyel vaat etse de, hizmete giren ve yatırım aşamasında olan tesislerimiz daha çok kaplıca turizmine odaklanan altyapılara sahip. Yüz milyonlarca dolar yatırım yaptığımız bu tesislerimiz, uluslararası akreditasyonu olan fizik tedavi ve rehabilitasyon, balneoterapi ve kür tedavisi merkezleri ile birlikte planlanmalı. Bu tesisleşme atılımını yaparsak, milyarlarca dolar gelir elde etmemiz mümkün." JED Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, Anadolu coğrafyasının dünyada jeotermal kaynaklarla sağlık uygulamalarının ilk uygulandığı coğrafya olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin jeotermal enerjide Avrupa'nın lider ülkesi olmasına rağmen sadece 70 bin termal yatak kapasitesine sahip olduğunu anımsattı. Türkiye ile kıyaslanmayacak kadar az kaynağı Almanya'nın 750 bin termal yatak kapasitesi ile her yıl 10 milyondan fazla turiste ev sahipliği yaptığını belirten Kındap, "Rekorlarla kapattığımız 2024 yılında 62,2 milyon turisti misafir ettik ve toplamda 61,1 milyar dolar gelir elde ettik. Turist başına gelirimiz ise 1000 dolar seviyesinde kaldı. Ülkemizde termal turizmden yararlananların sayısı ise sadece 3 milyon seviyesinde. Bu sayının hemen tümü yerli turistlerden oluşuyor. Termal tedavi merkezleri ile kişi başına elde ettiğimiz turizm gelirimizi en az iki katına çıkarmamız mümkün" dedi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.