Hava Durumu

#Sağlıklı Beslenme

Kapsül Haber Ajansı - Sağlıklı Beslenme haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sağlıklı Beslenme haber sayfasında canlı gelişmelere ulaşabilirsiniz.

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri Haber

Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri

“Bayramda hem lezzetli yiyecekleri tüketip hem de sağlıklı ve dengeli beslenebilirsiniz” diyen Nev Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet bölümünden Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, sağlıklı bir bayram için dengeli beslenme hakkında açıklamalarda bulundu. Şen, “Özellikle kilo kontrolünü sağlamak için öncelikle Ramazan ayında alışmış olduğunuz 2 ana öğünü devam ettirip, 1 ara öğün ekleyerek, öğün planlaması yapabilirsiniz. Protein (özellikle yumurta ve peynir) ve sebze ağırlıklı, ılımlı karbonhidrat içeren (tam tahıllı ekmek vb.) sizi tok tutacak bir kahvaltı, ara öğün ve yine sebzeden zengin, yeterli protein içeren, düşük karbonhidratlı (ekmek, pilav, makarna, bulgur, patates gibi) bir akşam yemeği şeklinde olabilir” dedi. “Besinlerden aldığınız enerjiyi akşama doğru azaltma eğiliminde olmanız önemlidir” “Bayrama özgü yapılan börek gibi hamur işlerini kahvaltıda, tatlı, sarma gibi yiyecekleri ara öğünde tüketerek enerji alımını akşama doğru azaltabilirsiniz” diyen Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, “Aldığınız kaloriyi dengelemek için akşam yemeğinden sonra sindirimi başlatan yiyecek ve içecekler tüketmeyin. Şekersiz açık çay, kahve, bitki çayları, maden suyu tercih edebilirsiniz. Misafirliğe gitmeden önce tüketeceğiniz yiyeceklerin çeşit ve miktarını belirleyerek, planladığınız miktarları aşmama çalışın. Yapılan ikramların hepsini tüketmeyin, hafif olanlarını tercih edin. Tatlı olarak güllaç gibi sütlü ve meyveli hafif tatlıları tercih etmek daha avantajlıdır.  Çikolata, şeker gibi ikramlıkları tüketmeyip, çantanıza koyun. Tatlı tükettiğinizde o gün için dengelemek için meyve tüketmeyip, ekmeği azaltın.  Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun” ifadelerinde bulundu. “Hareketli kalın, Yürüyüş yapmaya özen gösterin” Uzm. Dyt. Seher Dallı Şen, “Normal yemek düzenine geçtiğinizde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğiliminde olabilirsiniz. Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni sonrası, fazla yemek yemek, aşırı hamur işi ve tatlı tüketimi hazımsızlık, şişkinlik ve reflü gibi sindirim problemleri ile birlikte kan şekeri dengesizliği ve kalp damar sorunlarını da beraberinde getirebilir. Bunun önüne geçmek için kalorisi yoğun yiyecekleri sevdiklerinizle paylaşmak porsiyon kontrolü yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca öğünlerde, yavaş yemek, iyi çiğnemek ve yediğinizin farkın olmanız da sindirim sorunlarının ve aşırı tüketimin önüne geçecektir. Bununla birlikte yeterli su tüketimine özen göstermek yine iştahınızı kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Hareketli kalın. Yürüyüş yapmaya özen gösterin. Eğer zamanınız yoksa ziyaretlere giderken kısa mesafelerde yürüyüş yapabilir, asansör yerine merdiveni tercih ederek fiziksel aktivitenizi arttırabilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

Kocaeli'nde 65 yaş üstü için Ramazan’da sağlıklı beslenme tüyoları Haber

Kocaeli'nde 65 yaş üstü için Ramazan’da sağlıklı beslenme tüyoları

Hayatın her alanında destek olunuyor Kocaeli Büyükşehir Belediyesi her alanda olduğu gibi sağlıklı beslenme konusunda da vatandaşların yanında olmaya, onlara destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda “Hayatın İçindeyim Projesi” ile 65 yaş üstü bireylere hayatın her alanında destek olunuyor. Proje dahilinde yürütülen çalışmalarla emeklilik sonrası durağanlığın önüne geçmeye çalışılıyor. Ayrıca aktif yaşlanmada rol oynayan sanat, spor, kişisel gelişim gibi alanlara öncelik veriliyor. Ramazan ayında nasıl dengeli beslenilebilir? “Hayatın İçindeyim Projesi” kapsamında sağlıklı beslenme konusunda çeşitli eğitimlerle vatandaşlar bilgilendiriliyor. Daha önce de sağlıklı beslenme konusunda; “İleri Yaş Grubunda Sağlıklı Beslenme”, “Kronik Hastalıklarda Sağlıklı Beslenme”, “Diyabet ve Beslenme Tedavisi”, “Hipertansiyon ve Beslenme Tedavisi” gibi eğitimler veren Büyükşehir, Ramazan ayı başlamadan 65 yaş üstü büyüklerimize “Ramazan’da Sağlıklı Beslenme Eğitimi” verdi. Hekim onayı büyük önem taşıyor Körfez’de bulunan 60+ Aktif Yaşlanma Kulübü’nde gerçekleştirilen eğitimde özellikle oruç tutmadan önce kronik rahatsızlığı bulunanların doktor onayı alması gerektiğini vurgulayan uzman diyetisyen, düzenli ilaç kullananların da doktor takibiyle süreci yürütmesinin önemini vurguladı. Bazı ilaçların saatlerinin düzenlenebildiğini ancak bazı rahatsızlıklarda ertelemelerin ve belirli değişikliklerin hayati önem taşıdığını aktaran diyetisyen, oruç tutabilecek kişilerin sindirim sorunu yaşamaması için bazı hususlara dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Su tüketimi 2 litreye tamamlanmalı Uzun süren açlıkla birlikte sindirim sorunları yaşamamak için iftarda, sahurda ve iftar/sahur arasında nasıl alışkanlıklar edinmek gerektiğini başlıklar halinde büyüklerimize aktaran diyetisyen, sahurun atlanmaması gerektiğini iftarın ise ağır yiyeceklerle bir anda yapılmaması gerektiğini vurguladı. İftarda sofralarda çorbanın eksik edilmemesi gerektiğini vurgulayan eğitmen, iftar ve sahur arasında da aralıklarla su tüketiminin 2 litreye tamamlanması gerektiğinin altını çizdi. İftar sonrası 30 dakikalık yürüyüşlerin de kan şekerini dengeleme açısından önemine değindi.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.